Hvordan reagere?Hvordan reagere når ektefellen din bruker bleier?

Uansett hvor gammel ektefellen din er, kan det være tider når de trenger eller vil ha på seg bleier for voksne.
Voksene bruker bleier til alt fra forskjellige grader av inkontinens, seksuelle fetisjer eller bare for å være på den sikre side og i noen tilfeller også for å slippe å bruke offentlige toaletter med køer, stress og alt det kan medføre.
Mange voksne bruker bleier som også kalles "bleiebukse", " pull-ups", eller "beskyttende undertøy."
Ved å prøve og forstå årsakene til at ektefellen din bruker bleier, kan du danne deg et bilde av ønsket eller behovet for bleiebruken. Og for å styrke forholdet kan det være lurt å reagere positivt og støttende samtidig som det da kan være enklere å forstå og danne seg et bilde av behovet.
Reagerer en på en omsorgsfull og forståelsesfull måte kommer man styrket ut av dette som par.

Forstå ektefellens bleiebruk

Lær deg om bruk av bleie hos voksne. Selv om de fleste kanskje tror at bruk av bleie hos voksne bare er for urininkontinens, er det faktisk mange grunner til at en voksen kan bruke bleier. Fra generell inkontinens til seksuelle fetisjer, å lære om de utallige behovene for bleier hos voksne kan hjelpe deg med å reagere positivt og støtte ektefellen din. Ektefellen din kan ha på seg bleier fordi:

 • De lider av urininkontinens. Dette kan oppstå fra et bredt spekter av tilstander, inkludert overgangsalder, forstørret prostata, urinveisinfeksjoner, graviditet, fødsel, hysterektomi og nevrologiske lidelser som hjernesvulst eller nerveskader. I tillegg kan noen medisiner og drikkevarer som kaffe eller brus forårsake inkontinens.
 • De kan lide av fekal inkontinens. Dette kan oppstå fra forhold som skader på endetarmen, nerveskader på lukkemuskelen, kronisk forstoppelse, Ibd, ibs, diaré, kirurgi eller endetarmsutfall.
 • De lider av stressinkontinens. Dette oppstår vanligvis på grunn av svekkede bekkenbunnsmuskler. Stressinkontinens forekommer oftest hos kvinner, men kan skje i begge kjønn som et resultat av fødsel eller prostata kirurgi.
 • De har en seksuell fetisj som kalles infantilisme, bleiefetisjisme eller abdl. Dette forekommer hos kvinner men oftest hos menn og presenterer vanligvis som et ønske om å kle seg og bli behandlet som et barn uten ansvar, noe som også innebærer overføring av makt og kontroll til en annen voksen.
  Mens enkelte voksene kun er opptatt av selve bleiebruken

Spør hvorfor ektefellen din bruker bleier

På en ikke-konfronterende og forsiktig måte, spør ektefellen din hvorfor hun/han bruker bleier. Bruk av bleier kan være et veldig følsomt og pinlig tema for mange voksne, og bare å spørre henne/ham kan hjelpe deg med å forstå bedre og til slutt støtte bleiebruken hennes hans.

 • Hvis ektefellen din har vært syk eller har opplevd andre medisinske problemer, kan du ta opp temaet ved å si noe som "Jeg husker at legen din nevnte at inkontinens kan være en bivirkning av skaden din. Har du problemer? "
 • Hvis ektefellens bruk av bleie ikke kommer fra en åpenbar tilstand, kan du gå lett når du spør. For eksempel kan du si "Jeg fant disse bleiene på badet. Har du noen slags problemer som jeg kan tilby deg støtte med? " Dette gjør at ektefellen din kan svare ærlig om han liker, og viser også din støtte, uansett årsaken til å bruke bleier.

Godta ektefellens svar

Uansett hvordan ektefellen din svarer på spørsmålet ditt, godta svaret. Enten av medisinske årsaker eller som seksuell fetisj, er ektefellens behov for å bruke bleier veldig personlig, og de vil kanskje - eller ikke - ønske å diskutere saken med deg eller alle andre.

 • Unngå knebøy eller "humoristiske" responser, som kan skamme eller skade ektefellen din. For eksempel kan de bekymre seg for at du ikke elsker dem lenger.
 • Hvis du ikke vet hvordan du skal reagere, må du vende tilbake fra situasjonen til du kan behandle den mens du er forsiktig med ektefellen din. For eksempel si "Jeg er så lei meg, og jeg vil være støttende, men jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal reagere og trenger et øyeblikk for å behandle dette."

Støtte din ektefelle

Oppretthold åpen kommunikasjon. Selv om ektefellen din var motvillig til å diskutere deres behov for å bruke bleier først, må du alltid være velkommen til samtalen hvis hun/han vil snakke om det eller noe annet. Åpen kommunikasjon sår tillit og kan bidra til å styrke forholdet ditt og øke forståelsen for ektefellen din.

 • Husk at din vilje til å støtte partneren din kan gjøre inkontinens eller fetisj lettere å håndtere for dere begge.
 • Hold samtalen så lett som mulig. Ikke vær beskyldende eller prøv å presse ektefellen din inn i noe de ikke vil ha. Dette gjelder begge veier.
 • Lag en liste over hverandres følelser og bekymringer for å hjelpe deg gjennom inkontinens eller fetisj sammen.
 • Spør partneren din hvordan du best kan støtte dem. Si for eksempel "Er det noen spesifikk måte jeg kan hjelpe deg på? Vil du at jeg skal skaffe "forsyninger" til deg? "

Engasjer ektefellen din

I mange tilfeller kan noen som har på seg bleie isolere seg fra forlegenhet. Å engasjere ektefellen din og få dem til å gå ut med deg kan øke deres selvtillit og hjelpe dem mer effektivt med å bruke bleier.

 • Bestill middag på en favorittrestaurant eller gå på kino sammen. Du kan også lage planer med venner eller familie på et sted ektefellen din liker.
 • Hvis du holder planene og rutinen så normal som mulig, kan ektefellen din glemme bleiene en stund og innse at de ikke alltid må fokusere på bleiene, samtidig blir innvirkningen på deres evne til å leve et aktivt og morsomt liv sammen sterkere.

Vær forberedt på ulykker

Mange som lider av inkontinens kan ha "ulykker" som forårsaker lekkasje eller ødelegger klær/møbler. Å være forberedt med "forsyninger" eller rengjøringsprodukter kan hjelpe deg til å gjøre din ektefelle rolig og minimere forlegenhet.

 • Ta med deg ekstra bleier eller skift av klær når du skal ut.
 • Legg håndklær eller sengebeskyttelse på sengen eller møblene dine for å minimere skader på hjemmet ditt. Plasser bleiene i en kommode nær soverommet for å hjelpe ektefellen om natten om nødvendig.

Gjør kostholdsendringer

Noen former for inkontinens kan svare på diettendringer. Å unngå visse matvarer og legge til mer fiber og vann i kostholdet ditt kan bidra til å lindre symptomene på inkontinens og gjøre bleiebruk mindre av et problem for ektefellen din.

 • Du kan legge merke til at visse matvarer forverrer inkontinens. Unngå disse så mye som mulig. For eksempel kan krydret og fet eller fettete matvarer gjøre fekal inkontinens verre.
 • Prøv å få et balansert kosthold av hele matvarer fra de fem matvaregruppene for å opprettholde din generelle helse.
 • Å få 30 gram fiber og 8 glass vann om dagen kan bidra til å holde deg regelmessig og eliminere avfall som forverrer inkontinens.

Sjekk ut artikler og relevant forskning

Inkontinens og til og med fetisjer kan være veldig foruroligende for en person. Ved å sikre ektefellen din at du støtter og elsker dem, kan du øke deres selvtillit og heve livskvaliteten.

 • La ektefellen din vite at du bryr deg - ofte. De lurer kanskje på om du fremdeles elsker dem, å fortelle dem at du elsker og bryr deg om dem, uansett hva som er viktig for deres helse og helsen til forholdet deres.
 • Hvis ektefellen din bruker bleier som en seksuell fetisj, vær så støttende du kan. Du kan finne fetisjen like erotisk som de gjør, eller kan bli frastøtt av den. I begge tilfeller bør du tilby støtte. For eksempel kan du si "Jeg forstår ikke behovet ditt for å bruke bleier, men jeg elsker deg og vil støtte deg så mye jeg kan."

Sjekk ut relevante nyheter:

Bli med i en støttegruppe

Enten du eller ektefellen din kan delta i en støttegruppe for inkontinens eller seksuell fetisj. Dette kan bidra til å øke deres selvtillit, samt gi deg verktøyene for best mulig støtte og engasjere dem hjemme.

 • Snakk med legen din eller rådgiveren din om å bli med i en lokal støttegruppe for inkontinens eller seksuelle fetisjer.
 • Det er forskjeller på nettfora for støtte til inkontinens, for eksempel NOFUS er en landsomfattende interesseorganisasjon for mennesker i alle aldre som har sykdommer i urinveiene og/eller ufrivillig lekkasje av urin og/eller avføring. Både kvinner og menn rammes av sykdommer i urinveiene. Nofus jobber aktivt for å få ut informasjon om disse sykdommene både i media, til helsepersonell og til privatpersoner.
 • Vær oppmerksom på kvaliteten på nettfora for seksuelle fetisjer, da mange ikke er like gode "rådgivere". 
 • ABDL Scandinavia har et godt rykte og er et av mange fetisj fora på nett. 
 • Rådfør deg med organisasjoner som Kinsey Institute, som har et bredt utvalg av ressurser på nettet, for pålitelig og profesjonell støtte for bleiefetisj.
 • Forstå at de fleste som bruker bleier som seksuell fetisj, ellers er godt tilpasset og ikke har noen psykiske problemer. Det er faktisk enkelte studier som peker på at personer med høyere stilinger oftere har en sterkere tilknytning til "særegne" fetisjer.

Kos deg med tiden alene

Å ha litt tid alene til å "dekomprimere" kan være en viktig del av å støtte ektefellen din. Planlegg vanlig alene tid for å motvirke stress, noe som kan hjelpe deg å være mer tilstede og støtte din ektefelle.
De kan i flere tilfeller være godt for både deg og ektefellen din med litt alenetid.

 • Ta kontakt med andre mennesker så ofte som mulig. Gå for eksempel til lunsj eller middag med venner en eller to ganger i uken.
 • Skjem bort deg selv på en måte du liker.
 • Gjør det til en prioritet å få 7-9 timer søvn daglig, noe som kan hjelpe deg med å takle ektefellens bleiebruk, og kan også redusere stresset ditt.
 • Verdsett livet ditt og andres! Å husk å godta deg selv og folkene rundt deg for den de er.    

Klarer du å tyde bilde fortellingen her?


Sjekk gjerne ut vårt artikkelarkiv for flere artikler. (krever innlogging)