Perfekt passform med tape?

Kjenner du til det?, Når det er den dagen!! ; Uansett hva du gjør vrir, sklir, bretter og krøller bleien seg forferdelig...
Og du som egentlig er blitt super flink til å ta på bleier.
Eller kanskje har du fnist for deg selv når en ikke-ABDL-venn har forklart hvor vanskelig det kan være å feste tape bleie skikkelig?? Uavhengig av din erfaring med å tape bleier, har vi her noen generelle tape tips å dele som kan komme til nytte både for erfarne veteraner og mindre erfarende!


Først - passform & tape

Vi har alle ulike preferanser angående bleier, enten du foretrekker plast eller bomull, printet eller "vanlig" hvite, tykk eller tynn. Uansett ønske er komfort og riktig passform viktig. Ingen ønsker å sitte i en ubehagelig bleie som passer dårlig, eller til og med gnager seg inn i huden. Selv om du kanskje tror at det å bestille riktig størrelse er alt du trenger når du skal finne den perfekte bleien med den gode passformen, er det mange aspekter å vurdere for å unngå en ubehagelig bleie. Nedenfor er noen generelle tips du bør vurdere når du prøver nye bleier og for å finne den riktige passformen for akkurate deg.

"Kanskje har du allerede funnet den perfekte bleien, men ikke fått festet den skikkelig??"

1. Mål og dimensjoner er viktig

Velkommen til trinn én! De fleste mislykkes med dette trinnet: Finne riktig størrelse, absorbsjon samt bleie type  - f.eks. 2 eller 4 tape. Stor eller liten, det finnes en størrelse for alle! Imidlertid er ikke alle bleier skapt like; ett merke i medium kan passe deg perfekt, mens et annet merke/type i medium størrelse er så stort at du ikke klarer å få på deg buksa eller bodyen!

Når du går til innkjøp av en ny type bleie bør en ikke vær for skråsikker på  at størrelsen passer kun fordi medium vanligvis passer deg. Det er alt for mange AB,DL-ere som kjøper et helt "skap" med bleier som rett og slett  ikke passer. Bare fordi de ikke sjekket målene på bleie størrelsen. Så sjekk størrelsen.
Det vil lommeboken din sette pris på!

Bleie produsentene vil  ofte liste opp livvidde-størrelser. pr bleie størrelse f.eks medium fra 75-110 cm
eller large bleie-størrelse fra 110-150 cm.

Disse fra til  cm. - centimeter størrelsene vil som oftest dekke deg ganske langt, men de er ikke alltid perfekte. Hvis du er i enden av en størrelsene eller er usikker på livvidde størrelsen (-midje størrelsen) din, kan det være lurt å bestille en eller to enkelt eksemplar bleier slik at du får testet passformene til de forskjellige størrelsene og typene før du kjøper en hel kasse. Selv om du vet hvilken størrelse du trenger, er det god praksis å bestille et mindre antall før du bestiller en hel kasse med en ny type bleier du ikke har brukt før. Da for å være helt sikker på at de er riktige for deg.

3. Tape skal vanligvis ikke rejusteres.

Tape er også en viktig faktor for å få best mulig passform og komfort ut av bleiene dine. De vanligste tape-oppsettene på utenlandske bleier er to-tape (en stor tape på hver vinge) og stadig økende fire-tape (to mindre tape på hver vinge). Bleier med fire tape gir deg litt mer kontroll med hensyn til hvor tettsittende bleien din blir. Hvilken som er best strides de lærde om... Men vi foretrekker 4 tape, selv om den ene eller andre ikke nødvendigvis er bedre eller dårligere. Men vi holder en knapp på bleier med 4 stk tape.
Mye av dette er individuelt og mye av  "komforten" din vil komme fra personlige preferanser og kroppstype/form, så det er greit å prøve begge alternativene for å finne din foretrukne stil eller type!

I tillegg til antall tape finnes det to ulike varianter av vedheft; "borrelås og klebebånd - tape". Selv om ingen av dem påvirker passformen eller komforten direkte, er borrelås mer "tilgivende" hvis justeringer er nødvendig, da de ikke mister grepet nesten uansett hvor mange ganger de justeres. Selv om klebrige taper også kan endres og justeres, vil de miste mesteparten av grepet  ved flere rejusteringer og eller rive bleiens ytre  spesielt om de har vært på plass en stund. De aller fleste "vanlige klebrige tapene" kan rejusteres eller endres minst en 1-2 ganger.  "Hook and Loop" - borrelås er et must hvis du trenger midlertidig fjerning av bleien og muligheten til å ta den på igjen flere ganger gjennom dagen.

4. Stå posisjoner under taping

Selv om det kanskje ikke virker viktig, kan posisjonen du står i når du skifter bleie påvirke dens tetthet og passform. Mange opplever at å legge en bleie flatt på et stellebord, seng eller på bakken bidrar til å oppnå best passform, andre foretrekker å stå "flatt" mot en vegg. Hvis du å bruke bleier ofte, anbefaler vi at du blir komfortabel med å skifte stående. Da er rutinen inne selv om det ikke skulle være et stelle bord/seng i nærheten.

Å bli skiftet på av en annen person, enten det er en kjæreste, samboer eller venn, så kan dette være en ting som bemerkelsesverdig ofte gir sterkere bånd og eller vennskap, men det kan noen ganger være utfordrende å forklare akkurat din foretrukne ønskede passform for bleien. Det kan ta noen forsøk, men ikke vær redd for å foreslå dine preferanser i prosessen. En bleie skal være behagelig, myk og ikke "begrensende" eller gi gnagsår. Hvis du trenger å justere selv etterpå, er det greit!

5. Materialer bestemmer passform

Materialer kan spille en vesentlig rolle for hvor behagelig en bleie er å ha på seg, spesielt i lengre perioder. Bleier av "bomull" har en tendens til å være mer pustende, men er generelt tynnere og må skiftes oftere. Bleier med plast har ofte en mer omfattende beskyttelse , både i det absorberende materialet og selve plasten, men er mer høylytt og mindre diskret. Eksemplar bleier er en fin måte å se om du liker bleie materiale, siden det er mange forskjellige plasttyper som varierer mellom hvert bleie merke. Noen bleier kan være for tynne, for høye/lave, eller kan til og med forårsake gnagsår avhengig av person og aktiviteten/bruk, f.eks. vil de fleste ha på seg "en" type på butikken og en annen på fjellturen - preferanser angående hvilke bleier som skal brukes og når er vanlig blant erfarne ABDL-er eller inkontinente bleie brukere.

Boostere og innlegg kan også endre passformen og komforten til en bleie. Dette er spesielt merkbart når du har bleie på en lengre biltur, og eller sitter trangt på bussen eller i et bilsete. Vi anbefaler å være oppmerksom på tykkelsen mens du sitter i lengre perioder, da det ekstra absorberende materialet vil utvide seg under bruk. Hvis du har gnagsår/smerter, ikke vær redd for å skifte tidlig eller eksperimentere med mer eller mindre tykkelse. Gjør det komfortabelt for deg selv!

6. Ben mansjetter og lekkasje sperrer

Når du pakker ut nye bleier av pakken, er de trykket sammen og godt pakket. Vi anbefaler å la bleiene lufte fra pakken, da de vil puste. Å ta ut bleiene fra pakken bidrar til å øke absorbsjonen til max da spesielt om man fluffer bleiene skikkelig. En annen nøkkelfunksjon ved bleien er lekkasje sperrene. Ved åpning og utfolding av en fersk bleie løper to lekkasje sperrer ned på høyre og venstre side av bleiens indre kjerne. Vi anbefaler å løsne/brette disse forsiktig fra bleien før du tar på bleien. Ofte må lekkasje sperrene trekkes litt vekk fra kjernen for å fungere optimalt siden de kommer presset sammen fra fabrikken.

7. Blå plastbit på tape

Den lille plastbiten (ofte blå)  som sitter dobbelt på tapen er ment til å gi en "lett" ekstra rejustering av bleien rett etter at bleien er tatt på ved behov. Samt motvirker den rift ved skift når bleien er klar for det.

8. Rekkefølge på tapene

Noe av det viktigste med innfestingen av tapene på en bleie er rekkefølgen.

4. Stk. Tape:
Kort forklart :Det to nederste tapene festes først. Så det to øverste.
Denne metoden er litt forenklet, men fungerer greit.
Om du ønsker den ultimate innfestingen av tapene - se bilde.

2. Stk. Tape:
Bleien "sentreres/tilpasses" til midten av kroppen før tapene så strammes ca. like mye på hver side inn mot midten av bleien og tapes der.

Husk at en bleie som passer bra skal sitte relativt stramt, tett, jevnt og pent rundt kroppen.
Men selvfølgelig ikke for stramt!

Sjekk gjerne ut vårt artikkelarkiv for flere artikler. (krever innlogging)