Hva er en plastbukse?


Plastbukse eller PVC-truse er truser/bukser som brukes over en bleie, da med det formål å holde på flytende eller fast avføring/urin som ellers kan lekke ut. I dag er plastbukser vanligvis laget av polyvinylklorid (PVC) eller polyuretan (PU), men i noen tilfeller brukes fortsatt lateksgummi.
Lateksgummi har betydelige ulemper i disse bruksområdene: den blir lett skadet av grov håndtering og av oljer, kremer og salver; da den relativt fort stivner og sprekker opp og til slutt blir ødelagt.

De "originale" beskyttelses-buksene var i gamledager laget av oljet ull, som da ble naturlig vanntette av oljen.

På begynnelsen av 1900-tallet ble oljet silke brukt som vanntettingsmedium i voksenklær, men ikke før lateksgummi var kommersielt tilgjengelig fra 1920-tallet ble ideen om å bruke et beskyttende plagg/bukser vanlig.

I løpet av 1950-årene erstattet plast, hovedsakelig PVC, lateks på grunn av lavere kostnader, enklere vedlikehold og mindre støy ved håndtering/bruk. Vinyl er fortsatt det mest brukte til plastbukser i dag, og kommer i forskjellige farger, varianter og kvaliteter. Dette er grunnen til at vanntette plastbukser av alle slag har blitt referert til som "Plast-truser/bukser." (og ofte PVC bukser)
(For å gjøre forvirringen komplett er plastbukser/truser også referert til som "bleie-cover". Disse kommer også i forskjellige tøystoffer)

Tilgjengeligheten av rimelige og lett bearbeidede vanntette materialer har siden 1950-tallet  forbedret livskvaliteten til de med inkontinens problemer betydelig, og har bidratt til endringer i klesstiler og økt frihet. Det produseres også en mengde "vanlige" PVC bukser til mer dagligdagse bruksområder samt til fest, moro og mer "kink" relaterte bruksområder sist men ikke minst.

Med oppfinnelsen av superabsorberende polymerer (- en SAP variant) ble mer absorberende materialer som er lettere og mindre klumpete tilgjengelige som en "alt-i-ett"-løsning. Dette eliminerte behovet for separate vanntette plagg, i mange situasjoner.

Ikke desto mindre brukes vanntette plagg slik som PVC bukser ect. fortsatt i dag som en siste forsvarslinje, og de har spart både klær, møbler og ikke minst bilseter utallige ganger!

Så nå som vi kjenner til litt av historien til vanntette plagg eller plastbukser, er det materialer:

I dag kommer plastbukser i forskjellige materialer:

  • Lateks
  • Nylon
  • PUL/TPU
  • Gummi
  • Vinyl (PVC)

Mens mange tøybleier har et ytre skall som enten er PUL eller TPU, som igjen ser ut til å eliminere behovet for separate vanntette plagg, kan du fortsatt bruke dem i mange situasjoner og av mange grunner. Vi anbefaler plastbukse over engangsbleier når det blir lenge mellom skiftene, og bruk gjerne plastbukser når det skal brukes tøybleier, inkludert badebleier eller training-pants.

Det neste vi må se på når vi snakker om "vanntette plagg" er snittet/stilen.
Disse inkluderer:

  • Bloomers
  • Høyt kutt/Vanlig kutt
  • Lavt snitt/bikini
  • Rhumba

Selv om hver enkelt er forskjellig, fungerer de alle likt. Men hver har også sine egne bruksområder.

Bloomers - Tradisjonelt posete underbukser festet til rett under eller over kneet. Mest populær fra 1910- til 1930-tallet.

Høyt kutt/vanlig kutt - Dette er det vanligste kuttet. Disse er laget store for å dekke hele bleien din med plass til overs. Dette gjør dem perfekte å bruke ved dobbel bleie.

Low cut/bikini - Tradisjonelt et mindre snitt laget for kun å dekke bleien med lite eller ingen ekstra plass. Disse er flotte for diskrethet, siden det ikke er noe ekstra som kan sprette ut av toppen på skjørtet eller buksene dine.

Rhumba - Også kjent som "Volanger truse," disse trusene har en eller flere rader med volanger på baksiden og kommer gjerne i varianter med og uten innebygd plastbukse/lekkasjesikring.

Låsing - Låseplastbukser kan komme i forskjellige stiler og har ofte et "kjede" sydd inn i linningen og en lås som brukes til å låse dem.

Hvorfor bruke en plastbukse?

En vanntett plastbukse er supert! De vil definitivt gi brukeren fordelen av enda et lag med beskyttelse,
samt de er veldig gode på å holde inne uønsket lukt.

De er også flotte som et pent tilbehør. Kanskje har du på deg en pen kjole og bleien din er synlig, legg til en volanger truse for både å beskytte den pene kjolen din og for å legge til søte volanger for å skjule bleien å virkelig bringe alt til det perfekte!

I noen tilfeller kan du bruke en plastbukse for å dempe bleienes lyd. I andre tilfeller kan du bruke en plastbukse for å skjule konturen av bleien under klærne.
(Om konturen av bleien blir "glattere" kommer selvfølgelig an på plastbuksen og typen bleie)

Noen av volanger trusene er i praksis en plastbukse med volanger av tøy/stoff og er derfor perfekt til å dempe lyd og lukt på lik linje med en vanlig plastbukse.

Lykke til med din plastbukse bruk uansett variant!


Plastbukse med utenpåliggende volanger av stoff.


Bildet over viser en vanlig plastbukse.
Mange av variantene vi har inne er laget enten av PVC-Vinyl eller
PU-Polyuretan.


Volanger truse uten plast eller lekkasjesikring


Babypudder er et supert triks når
pvc-buksene skal på eller for å ikke snakke om av

Sjekk gjerne ut vårt artikkelarkiv for flere artikler. (krever innlogging)