Plast eller Papir?

Papirbleie?
Papirbleie?


Nei, vi tenker ikke på dagligvareposene her... Vi prater om bleier og inkontinens produkter for voksne!
"Papir eller plast?" Altså det ytre laget på et inkontinens produkt.
(-ofte referert til som plast ytterlaget eller "baksiden" av ei bleie)

Mange referer til plast-bleien med det engelske ordet "plastic backed, -diapers" og  papirbleien som "cotton-diapers" og eller "på norsk" non-woven-bleier

Tilbake i "gamle dager", som i utgangspunktet er før 1994 eller 1995, hadde stort sett alle bleier og inkontinensprodukter en ytre barriere av plast. Hvorfor? Vel, plast holdt fuktighet, lukt osv. inne i bleien.
Plast var også "dagens teknologi".

Papir eller "Bomull" som underlag ble markedsført som "pustende for tørrere hud", "mer verdig for brukeren", "mer komfortabel", "mer miljøvennlig", "sunnere hud" "bedre" osv. Disse påstandene er for det meste åpen for diskusjon da det ofte kommer an på behovet til brukeren og div forutsettinger under selve bruken.

Papirbleie til fekal inkontinens?
Papirbleie til fekal inkontinens?


En bleie, som skal beskytte møbler eller annet tøystoff, osv. mot avførings lukt, "MÅ" ha en plastbakside om man ønsker den beste beskyttelsen også i dag. Dette gjelder spesielt om det går litt lenge mellom skiftene, noe som selvfølgelig ikke er anbefalt når det kommer til avførings bleier. "Bomulls-bleiene" evner å holde på lukt til en viss grad og det er her "relativt stor" forskjell mellom produsentene. Noen typer holder bedre på avføring og lukt enn andre. F.eks. er Abena sine bleier regnet som sveret gode, spesielt er Abri-Form regnet for å være en god bleie til fekal/avførings-inkontinens.

På en del av de første papir/bomulls bleiene ville fuktighet lekke eller rettere sagt "svette rett igjennom" etter relativt lite bruk, ikke nødvendigvis etter større mengder urin var kommet ut i bleien. Men om bleien var litt våt over tid og i kontakt med "sugende overflater" slik som tepper, møbler ol. ville vesken trekke igjennom bleien og sette merker. For de som er gamle nok til å huske dette, var den "eneste" eller beste måten å unngå dette problemet på ved å bruke en plastbukse utenpå bleien.

Papir eller bomulls bleien markedsføres ofte under "sunn hud". Produsenter hevder at med bruk av de "pustende" inkontinens produktene, er det mye mindre sannsynlig at en person får bleieutslett. Dette er ikke nødvendigvis helt riktig.

Bleie-utslett avhenger av en rekke ting:
1. Ammoniakk dannelse.
Ammoniakk dannelse oppstår jo lenger en person bruker en våt bleie. (- ammoniakk er mild etsende)
Hvis du noen gang har tømt en søppel bøtte med våte bleier som har stått en tid, kan du utvilsomt ha kjent lukten av ammoniakk.
2. Bakterie dannelse.
Mens urinen i blæren er steril, er det alltid bakterier på huden. Denne bakterien trives i et fuktig varmt miljø, som i en våt bleie.
3. Våt hud.
Våt hud er det perfekte stedet for bakterier og ammoniakk dannelse. Siden det på Papir eller bomulls bleier er en plastbarriere inni bleien under "bleie-massen" (i industrien kjent som non-woven), kan ikke fukt unnslippe, miljøet forblir varmt og klamt. Det er dette sammenlagt som er dårlig nytt for huden og er det som har stor skyld i bleie-utslett.
Utføres stell og regelmessig skift av bleier er faren for bleie-utslett svært liten uansett bleie type.

Mer verdig for brukeren? Det kan være en viss sannhet i dette. Hvis du er voksen og ikke vil at folk skal vite at du har på deg en bleie, kan "papir/bomulls" baksiden være en god løsning. Da de er mer "stillegående" under klær. Vanligvis er en "papir/bomulls" bleie umerkelig under hverdagsklær med hensyn til lyd og kan føles mer som undertøy for brukeren. Om bleien er "mer verdige" er egentlig mye personlig preferanse, og opp til hver og en av oss. I Amerika selges både plast-bleier og bomulls-bleier over disk i stor skala, mens i EU området blir plast-bleier vanskeligere å skaffe.

Mest komfortabelt? Igjen, dette kommer tilbake til personlighet og preferanse. Noen insisterer på at papir/bomull som ytterside er "skarpere" og gnager og irriterer huden på innsiden av lårene der den berører huden. Mens andre hevder det samme om plast bleien. Andre igjen hevder at de svetter mer i en bleie med plast ytterside/bakside. Så fordeler og bakdeler med begge variantene vil forekomme.

Vi anbefaler å variere mellom typene om man bruker bleier dagen igjennom.
Dette for og å få litt variasjon på de utsatte hudområdene med tanke på trykkpunkter, gang og gnisninger samt å kunne benytte seg av fordelene til de forskjellige variantene. Ulike bleier har forskjellige egenskaper akkurat som folkene som bruker dem.

Non-Woven nærbilde - Vevd plastduk
Non-Woven nærbilde - Vevd plastduk

Er papir/bomulls bleie mer miljøvennlig? Nei! Non-Woven som nevnt ovenfor er en "sydd plast-membran" som ligger "mellom" papir/bomulls lagene i bleien, så det samme problemet med tanke på tiden det tar plasten å bryte ned eksisterer i forhold til miljøhensyn.  Det er faktisk meldt om bekymring for at Non-Woven belegget som ligger utenpå plasten i en "papirbleie" faktisk kan bremse nedbrytningen av plasten. Selv om man ikke har noen dokumentert vitenskapelig bevis for å støtte dette ennå, ser dette ut til å være den økende forståelsen inntil videre.

De fleste bleier som kastets riktig av husholdningene i Norge blir brent i forbrenningsovner, for på den måten å hindre at bleiene forurenser mer en nødvendig. Under forbrenning blir bleiene som er laget av plast og papir omdannet til hovedsakelig karbondioksid og vann i dagens moderne forbrenningsanlegg. Et moderne forbrenningsanlegg gir dessuten også mye energi, både som fjernvarme og strøm. Så kanskje bleiene du kastet sist, nå er en del av strømmen du bruker akkurat nå?... 

Så, hvilken er den beste typen? Igjen, dette kommer også an på personlig preferanse. Hvis bleien utsettes for "foldding" (- stor blære tømming) og eller fekal inkontinens er nok fordelene med plastbakside/ytterside størst.

Heldekkende plastbakside gir også den beste barrieren for å forhindre at lukt trekker inn i møbler eller klærne dine. På den annen siden, når du går eller beveger deg rundt, kommer plasten til å lage støy. Vanligvis vil et par "tunge bukser" som jeans dempe dette. Men for høyest mulig diskresjon vil papir/bomulls varianten være å foretrekke.

Som du kan se, er det fordeler og ulemper med hver type produkt. Hvis du foretrekker papir/bomulls bakside, flott! Hvis du foretrekker en plastbakside, flott! Bare ikke fall for "markedsføringshypen". Det viktigste er at du føler deg trygg og komfortabel.

Men husk at forskjellige bleier vil kunne gi deg ulike fordeler i mange varierende situasjoner.
Feks. Vil Tena Slip Maxi være mer diskre (-mindre knitring) på turen til butikken i papir/bomulls varianten enn Tena Slip Maxi i plast varianten.

Noen fordeler med plastbakside

Voksenbleier med plastbakside gir samme absorpsjonsevne som papir/bomull, samtidig som de gir ekstra lukt- og lekkasjebeskyttelse:

1. Gir vanntett lekkasjebeskyttelse - Plastbaksiden kan holde store mengder urin, ideell for folk som leter etter en kraftig bleie. Voksenbleier med plastbakside er vanligvis sterkere og rives ikke like lett.

2. Motvirker henge bleie - Plast forhindrer at bleien henger/sagger og beholder formen bedre, selv når den er full, noe som kan gjøre det enklere å bruke bleier med plastbakside under klærne komfortabelt. Når du ser etter diskresjon, kan også plast være et godt valg. Men husk å sjekke lyden/støyen til selve plasten.

3. Høy sikkerhet – Folk som sliter med daglige lekkasjer, eller som sover på siden, kan dra nytte av høye lekkasje sikkerhet til en plast bleie, fordi større eller hele bleien har et plastytterlag som vil hindre lekkasjer over hele bleien.
(i motsetning til Non-Woven som kun har en plast membran der veske vil kunne trekke inn/ut av bomullsstoffet)

4. Reduserer lukt - Plasten på bleiene hjelper til med å holde på lukt. Fuktighet og lukt er vanligvis bedre begrenset med plast sammenlignet med pustende produkter.

5. Holder på tarminkontinens - Plast baksiden er ideell for å holde på fekal inkontinens.

Noen fordeler med papirbakside

Ofte referert til som Papir, bomull, Non-Woven - bleie:

1. Mindre lyd - En papir/bomulls bakside lager mindre lyd og vil av mange ses på som mer diskre.

2. Pustende - Non-Woven har pustende egenskaper som vil hjelpe huden. Men egenskapen vil reduseres i takt med bruken og hvor våt bleien er. (Non-Woven erstatter ikke en god skift rutine.)

3. Tørrhet - Non-Woven vil  ofte kunne føles tørrere.

4. Tilgjengelig - Papir/bomulls bleier er ofte mer tilgjengelige. 

Hva er din favoritt plast eller papir/bomull? 


Sjekk gjerne ut vårt artikkelarkiv for flere artikler. (krever innlogging)