Noen fakta om urinUrinen kan gi deg et hint om noe er galt

Både lukt og farge på tisset ditt kan gi en indikasjon på for eksempel helsetilstand og væskebehov.

Å undersøke hva slags farge på urinen din er kanskje ikke noe du gjør hver gang du har vært på do, men det er slettes ikke så dumt å sjekke en gang i blant. Urinen kan være både blank, gul, rød (rødbeter og blåbær kan gi rødlig urinfarge) uten at det er noe alvorlig.
Skifter derimot fargen og lukt på urinen uten at det er noe du har puttet i deg kan det være lurt å følge med en stund.


Tiss består av 95 prosent vann

De resterende fem prosentene består at urea, salter, hormoner, næringsstoffer og kreatin.


Urin som lukter trenger ikke å bety at du er syk

I likhet med tissefargen så kan også lukten påvirkes av mat og drikke. Både asparges, alkohol og kaffe er eksempler på mat- og drikkevarer som kan gi en spesiell lukt, men hvis du ikke helt forstår hvorfor det lukter bør du ta en tur til legen for å sjekke om du har en sykdom eller infeksjon.


Så mye tisser du

Hva og hvor mye du drikker vil selvfølgelig påvirke hvor mye urin som kommer ut av kroppen din hver dag, men i gjennomsnitt skiller nyrene ut mellom 1 - 1,5 liter urin per døgn hos en voksen person.
(en "vanlig" voksen person drikker rundt 2-2,5 liter om dagen)

Til sammenligning produserer en voksen elefant cirka 49,2 liter urin per døgn!


Blir du brent av en brennmanet hjelper det ikke å tisse på såret

Du husker kanskje Friends-episoden der Joey ble stukket av en brennmanet og mente at å ta urin på såret var en løsning? Dette er imidlertid feil, ifølge Goodhousekeeping.com. I stedet skal du rense såret med saltvann eller varmt vann.


Ting tar tid

Verdensrekorden for verdens lengste tissepause er 508 sekunder, nesten åtte og et halvt minutt, ifølge Unusual Facts.
Greit, kanskje ikke den viktigste informasjonen å vite,
men nå vet du det i alle fall.


Avslører dopingbruk

Urinen avslører bruk av for eksempel EPO og veksthormoner, men med tanke på dopingkontroll er blodprøver mer effektive. Dette skyldes at dopingstoffene som finnes i blodet, er svært fortynnet i urinen. For øvrig er det et problem at utøverne har lite urin å tisse ut etter en konkurranse. Dette er noe også Petter Northug har poengtert i bloggen sin der han skrev:

"Klokken 12:00 var det dopingkontroll. Går en del lettere på en fridag enn rett etter konkurranse. Ikke alltid lett å tisse med en kropp som er uttørket. Men det er en del av gamet."


Gamledager

Opp igjennom historien har urin blitt brukt til blant annet å farge klær og stoffer. Vikingene brukte spesielt morgentisset til menn for å lage blåfarge, og Eskimokvinner brukte urinen for å vaske håret. Dette var egentlig en fin løsning, de slapp å smelte vann, og selv om urin består av avfallsprodukter, er ikke væsken farlig. Noen mener også å ha overlevd  ved å drikke sin egen urin under forskjellige katastrofer og krig.

Hvordan ser din urin ut?


Lei av  å gå på do?
Sjekk heller ut våre bleier,
så slipper du å springe til doen hele tiden. Eller kanskje er du lei av å orientere deg om hvor de forskjellige doene til enhver tid er?
Sjekk gjerne ut vårt artikkelarkiv for flere
artikler. (krever innlogging)