Hvordan vet du når
en bleie er full?
Det finnes nesten like mange måter å sjekke en bleie på som det finnes bleier, og internettet er fullt av meninger om hvilken metode som er best både for den som bruker bleiene og ikke minst for lommeboka (for de som enda har det =) ). Vi har selvfølgelig også vår metode som vi syntes er enkel og grei uten for mye styr.
Vår metode
Hold hånden over den fremre delen av bleien og vri litt på bleien for å se om den beveger seg. En bleie som beveger seg som gelé er som oftest våt og må sannsynlig skiftes ut snart.Sjekk gjerne også våtindikator om bleien har det.
Lukt og se etter noen bæsjebleier kjenner man lukten av på mils avstand.
Andre lukter det ingenting av.
Er mann fortsatt usikker kan man åpne bleien med hånden og ta en rask titt.
En bæsjebleie bør ikke brukes for lenge og bør skiftes ved første anledning spesielt om man har følsom hud.
Bør jeg tørke rent etter hver gang?
Tro det eller ei, ikke alle bleieskift krever bruk av kluter/wipes. Dette er ikke bare fordi urin/tiss sjelden irriterer huden, men også fordi dagens superabsorberende engangsbleier effektivt begrenser mengden urin/tiss som kommer i kontakt med huden.
Ved lengre bruk av samme bleie anbefales det uansett å tørke med fuktighetsgivende wipes med aloe vera eller lignende mellom skiftene.
Hvor lenge i en våt bleie?
Bleier er gode, de har en utrolig evne til å absorbere og holde mye urin og avføring, men selv de har grenser. En bleie kan bare holde så mye som den er konstruert for, og mens noen produsenter oppgir at de kan brukes opptil hele 12 timer med "normale" lekkasjer gjennom dagen, er det diskutabelt, spesielt ettersom det kommer mye an på hvilken type lekkasjer/ulykker man har.
Heldigvis finnes det bleier som passer de fleste behov.
En "Vanlig" slip bleie til tung inkontinens vil ha en kapasitet på rundt 3000 ml.
En AB-DL slip bleie til svert tung inkontinens kan ha en kapasitet på opp til 6000 + ml.
Med en bleie på hele 6000 ml sier det seg selv at man absolutt kan gå lengere mellom skiftene.

Visste du at:
- Den blå linjen eller de blå prikkene i midten av bleien på bilden over viser det som kalles våtindikator, og gir deg en indikasjon på når bleien bør byttes.
- Våtindikatorer kommer også i forskjellig utførsel. For eksempel med stjerner eller ballonger ol. som forsvinner når bleien blir våt.
- Når våtindikatoren er visket ut i mer enn halvparten av bleiens lengde er det anbefalt å skifte.
for slik sikre seg mot uheldige lekkasjer.

Full tissebleie uten våtindikator.
Sjekk gjerne ut vårt artikkelarkiv for flere artikler. (krever innlogging)