Bleieskift - En hel vitenskap?
Hvordan steller man seg best ved bleie bruk? Hvor ofte skal bleier skiftes, hvordan skal huden ivaretas, Hva skal man kjøpe inn av hudpleieprodukter? Hvor ofte skal man dusje?
Til deg som er ny innen bleie bruk - eller er på jakt etter praktiske tips til bruk ved inkontinens beskyttelse.
Bleier
Det finnes en mengde bleier på markedet, både engangsbleier og tøybleier. Engangsbleier og tøybleier kan enkelt og diskret kjøpes på nett, og du finner riktig størrelse ved å se på "pakkene", her oppgis det fra - til centimeter på de forskjellige størrelsene. Noen sverger til "Up and go" bleier (trusebleier/pull-ups) og egner seg godt om en er mye på farten, da for lav til middels tung inkontinens. (Enkelte også til tilnærmet tung inkontinens.)
Slip bleier (tape bleier) egner seg godt til de store "ulykkene", og man finner flere typer slip bleier med alt fra lav til svært tung inkontinens beskyttelsesgrad.
Tøybleiene som finnes i dag er langt bedre enn de som ble solgt for bare noen år tilbake, og er faktisk ikke så arbeidskrevende i bruk som man skulle tro etter litt øvelse. Men har nok ennå et lite stykke før de kommer helt til topps innen tung inkontinens beskyttelse, da med tanke på ml kapasiteten.
Bleieskift kan du gjøre "hvor som helst", enten på en stellematte, et håndkle på gulvet eller sengen.
Om du skifter selv så kan det være flere fordeler med å lære seg å skifte stående.
Husk å ha alt du trenger av utstyr i umiddelbar nærhet før skiftet begynner slik som wipes, pudder, avfallspose, kremer o.l.
Bleieskift
Tommelfingerregel for helsepersonell er at det normalt skiftes bleie etter 4-6 timer (da 3-4 pr dag. evt. pluss nattskift). En bleie bør ellers skiftes hver gang det er avføring eller når bleien er veldig våt. Huden blir lett sår hvis enn går for lenge med avføring i bleien, og kan i verste fall utvikle seg til et bleieutslett som gjør vondt og kan vare i flere dager.
Her er noen gode råd som du bør følge når du skifter bleie:
- Vask stumpen med lunkent vann og en myk klut. Bruk gjerne et par dråper mild babyolje i vannet.
- Avføring kan godt skylles av med dusjen først dersom du har det tilgjengelig. (f.eks. ved større mengder avføring)
- Alternativt kan du bruke wet wipes eller mykt papir, som kan kastes etter bruk.
- Er du ute på tur er det praktisk med wet wipes tilpasset voksne. (husk å ta med egnet avfallspose)
- Vask alltid forfra og bakover. Da vil ikke bakterier fra tarmen komme i kontakt med urinveiene, noe som minsker risiko for urinveisinfeksjon.
- Klapp huden tørr med et mykt håndkle.
- Bruk gjerne talkum eller annet egnet "body pudder" etter ønske.
- Vær gjerne en liten stund uten bleie om mulig etter stellet før du tar på ren bleie. Pass på at bleien sitter godt, men ikke for stramt. Vær hele tiden obs på bleie størrelsen, spesielt om man er ny på bruk av bleier kan det i starten være litt vanskelig med typer og størrelser. Men dette finner man ut av etter litt bruk.
Bading/vask
Jevnlig vask i form av bading eller en dusj med milde og pleiende såper/oljer er nødvendig for å ivareta huden og komforten ved hyppig bleie bruk. Badevannet skal ha kroppstemperatur. Se til at det også er varmt og godt i rommet hvor det bades og utføres personlig pleie/stell.
- Sterk såpe kan fjerne fettstoffene som holder på fuktigheten i huden. Bruk istedenfor rent vann med en mild såpe, gjerne "Tena wash" eller tilsvarende. Ha gjerne litt babyolje i vannet eller alternativt bruk et mildt skumbad.
- Start med å vaske ansiktet og håret. Etterpå vaskes kroppen, og til sist vaskes det forsiktig nedentil. Vask forfra og bakover.
- Tørk godt. Klapp gjerne med et håndkle.
(forsiktig klapping med et håndkle kan være en god måte å tørke på ved evt. bleieutslett) - Du kan gjerne massere huden med litt olje eller lotion etter badet.
- Bad eller vask gjøres etter behov og gjerne sammen med et av bleieskiftene i løpet av dagen. Men dusj/bading bør ikke skje ved hvert bleieskift da dette kan være svært belastende for huden.
(Ofte er det å vaske seg med en klut og eller "intim servietter/wipes" mer en tilstrekkelig mellom bleieskiftene i løpet av dagen.)
Hudpleie
I en våt bleie kan det fort bli litt fuktig, og det har derfor lett får å kunne utvikle seg utslett i bleie området.
Det ser ut som om nattbleier eller bleier med store ben-mansjetter og høye lekkasjesperrer har en noe større tendens til å gi gnisninger og fare for bleieutslett. Da kan det hjelpe med talkum (pudder) eller en sinksalve, som beskytter huden ved å danne en vannavstøtende barriere/film på huden.
Husk at man enten bruker talkum eller salve og ikke begge produktene samtidig.
Varier gjerne mellom produktene men da gjerne med en dags mellomrom.
Altså den ene dagen talkum (pudder). Den neste dagen salve.
Barrierekrem slik som Johnson Nappy Care Cream er et god produkt om du opplever gisninger og eller milde bleieutslett. Det bør brukes en "olje løselig" Wipes til fjerning av barrierekremer/Nappy Cream ved skift slik som Tena Wipes eller tilsvarende.
Pudder kan enkelt vaskes av med en mild såpe og lunket vann (evt. wipes)
De fleste typene barriere kremer/sink kremer samt pudder typene vi har inne kan fint brukes daglig i en vanlige bleieskift rutine.
Variasjon
Variasjon er nødvendig ved hyppig bleie bruk for å ivareta komforten på en best mulig måte.
Varier gjerne mellom bleie typene for slik å flytte belastings området og strekk påkjenninger i bleie området.
Bruk av større og mindre bleier til forskjellige aktiviteter har store fordeler. Bytt gjerne mellom plast og bomulls varianter og om mulig tilbring noe tid uten bleie mellom skiftene.
Brukes det fikseringstruser og eller plastbukser bør det også her byttes mellom typene for slik å øke komforten.


Tommelfingerregel for helsepersonell er at det normalt skiftes bleie hver 4-6 time

Tips: Sinksalve kan bruke for å forhindre forhold som gnagsår, solbrenthet tørr og sprukken hud og selvfølgelig bleieutslett.

Riktig og fornuftig bruk av hudpleie produkter er et must ved hyppig bleie bruk.

Å vaiere mellom forskjellige typer bleier, både dagtid som nattestid vil kunne øke komforten ved hyppig bleie bruk
Viste du at: Sinksalve, barrierekremer og Nappy Cream i hovedsak har samme bruksområde og virkemåte.
Men med litt varierende innhold av de forskjellige pleiende oljene, samt sinkinhold o.l.
Tips: Bytt gjerne ut sterk såpen med en babyolje når du vasker kroppen, også ved bleieskift. Da pleier du hud samtidig som du renser den, og "fettet" fra oljen bidrar til å beskytte huden.
Sjekk gjerne ut vårt artikkelarkiv for flere artikler. (krever innlogging)